dinsdag 21 januari 2020

Frankrijk stuurt ervaren versterkingen naar de Sahel (UPDATE)

17 januari - Frankrijk stuurt 220 ervaren militairen met Sahelervaring extra om operatie Barkhane te versterken. Ze moeten samen gaan werken met een geplande internationale eenheid voor special operaties. Operatie Barkhane voor terreurbestrijding vormt de Franse militaire interventie in West-Afrika met als focus Mali, Niger en Burkina Faso.
Sinds enige tijd opereert hier ook een lokale multinationale strijdmacht, de G5 Sahel Joint Force (FCG5S) waar ook Tsjaad en Mauritanië deel van uitmaken. Barkhane en FCG5S moeten in de grensregio van Burkina Faso, Mali en Niger nu nauwer gaan samenwerken onder een gezamenlijk commando met de Franse troepen. Samen heet dat de Coalitie voor de Sahel.
Daarnaast is Frankrijk al maanden bezig met de opbouw van een westerse internationale Task Force voor speciale operaties Takuba, die dit jaar operationeel moet worden. Deze is gepland naar het voorbeeld van de Operational Mentoring and Liaison Teams (OMLT) in Afghanistan, samenwerking met en training van lokale strijdkrachten.
Estland heeft special forces ter beschikking gesteld van Takuba voor tweede helft 2020. België en Tsjechië zouden ook bereid zijn dit te doen (de VS en Duitsland hebben geweigerd).
Voor Barkhane heeft Denemarken half december twee Merlin helikopters geleverd. Ook Britse Chinooks en Estische infanterie ondersteunen de operatie.
Bron: The Defense Post (Fergus Kelly)
UPDATE: 20 januari - FCG5S heeft drie operatiegebieden: de westgrens tussen Mali en Mauritanië, het grensgebied tussen Burkina Faso, Mali en Niger en de oostgrens tussen Niger en Tsjaad. De strijdmacht moet uiteindelijk zeven bataljons mobiliseren van 550 militairen en 100 gendarmes  elk: twee van Mali en Niger en van Burkina Faso, Chad en Mauritanië elk één. President Déby van Tsjaad heeft inmiddels opdracht gegeven aan een bataljon naar het drielandenpunt van Burkina Faso, Mali en Niger te gaan.
Bron: The Defense Post (Fergus Kelly)




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten