donderdag 30 januari 2020

NAVO wil missie in Irak versterken met personeel coalitie tegen ISIS

27 januari - Europese leden van de NAVO willen de trainingsmissie voor het Iraakse leger versterken met trainers die momenteel bezig zijn met de strijd van de coalitie tegen ISIS. Het voorstel, dat brede steun binnen de NAVO zou hebben, betekent dat de al aanwezige trainers van diverse Europese landen binnen de NAVO-struktuur zouden gaan werken. Dit komt min of meer tegemoet aan een eis van de regering Trump dat de NAVO meer moet gaan doen in Irak. Het lijkt echter tevens gezichtsbedrog.
Bron: The Wall Street Journal (James Marson)
AANVULLING: 29 januari - Volgens AFP zit de Iraakse regering ook op deze lijn. Ze willen geen gevechtstroepen meer op hun grondgebied en geen militair gebruik van het luchtruim door buitenlandse luchtmachten. Voor het mandaat zijn er meerdere opties: NAVO, coalitie niet geleid door de VS of coalitie met veel beperkter mandaat.
De NAVO heeft momenteel 500 militairen bij de trainingsmissie in Irak (sinds 2018). Een vergadering van NAVO-ministers zal zich er volgende maand over buigen, Deze week is er een bijeenkomst van Irak en de NAVO in Amman.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten