donderdag 2 januari 2020

Spionagevliegtuigen VS boven Korea

1 januari - Verschillende spionagevliegtuigen van de VS vlogen vandaag boven het Koreaanse schiereiland, vermoedelijk op zoek naar een nieuwjaarsverrassing van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (een 'nieuw strategisch wapen'). Een RC-135W Rivet Joint van de Amerikaanse luchtmacht was opgestegen van de vliegbasis Kadena voor een missie boven de Oostelijke Zee (Zee van Japan). Dit type verzamelt signals intelligence (Sigint - elektronische signalen en verbindingsverkeer). Een EP-3E Aries van de VS-marine, eveneens voor elektronische inlichtingen, vloog ook boven Zuid-Korea.
Een week eerder vlogen er met Kerstmis zelfs vier spionagevliegtuigen van de VS tegelijk boven Korea en de Oostelijke Zee, op zoek naar het door Kim aangekondigde Kerstcadeau. Het waren een RC-135W River Joint van Kadena, een E-8C radarvliegtuig, tevens commandopost voor gevechtsleiding, een RQ-4 Global Hawk drone - op grotere hoogte - en een RC-135S Cobra Ball. De laatste is een specialist met meetapparatuur aan boord om de trajekten van ballistische raketten te kunnen volgen. Een KC135R tankvliegtuig was ook in de lucht. De gelijktijdigheid van meerdere spionagemissies rond Korea is volgens Yonhap ongebruikelijk.
Van Zuid-Koreaanse kant waren op de grond verder Green Pine radarinstallaties actief (van Israƫlische makelij, in gebruik bij Zuid-Korea) en een Aegis destroyer met het SPY-1D radarsysteem was ingezet, evenals een E-737 Peace Eye radarvliegtuig (AEW&C) van Zuid-Korea.
Bron: Yonhap News; gegevens van Aircraft Spots

Geen opmerkingen:

Een reactie posten