donderdag 2 januari 2020

CENTCOM voert versterkingen aan naar het Midden-Oosten (UPDATE)

1 januari - Rond 750 VS-soldaten van de 82ste Airborne Divisie (een elite-eenheid) gaan op weg naar Koeweit in verband met de bestorming van het ambassadeterrein in Bagdad. Zij vormen een infanteriebataljon van de Immediate Response Force (IRF) van deze divisie. Er wordt verwacht dat nog 4000 VS-troepen extra deze week worden ingezet in het operationele gebied van Central Command (Koeweit is het opmarsgebied voor Irak).
Het laatste half jaar waren al 14.000 extra VS-militairen naar de regio gestuurd (waaronder het personeel van een vliegdekschip met begeleidend eskader) in verband met de konfrontatie met Iran.
Op 31 december was snel een detachement van 100 mariniers van de Special Purpose Marine Air-Ground Task Force, Crisis Response–Central Command (SPMAGTF-CR-CC 19.2) vanuit Koeweit naar de ambassade gestuurd om de beveiliging te versterken. Deze eenheden voor krisisinterventie zijn opgericht na de aanval op het VS-consulaat in Benghazi (Libië) in 2012. Ze kwamen met MV-22 Osprey tiltrotors. Ook twee Apache helikopters hingen in de lucht. Demonstranten hadden een deel van het ambassadeterrein bezet (maar niet de ambassade zelf) na luchtaanvallen van de VS op een basis van de Iraakse militie Kata'ib Hizbollah (niet te verwarren met de Libanese Hezbollah). Dat was weer een reactie op een raketaanval op een VS-basis in Kirkoek, waarbij VS-militairen waren gewond en een contractor gedood.
Bronnen: Military Times (Shawn Snow, Howart Altman, Philip Athey), Business Insider (Ryan Pickrell)
UPDATE: 2 januari - Het 2-504 bataljon van de 82ste divisie maakt evenals andere eenheden van deze divisie deel uit van de nieuwe Immediate Response Force (IRF) die vorig jaar is opgericht. De voorganger daarvan was de Global Response Force die onder meer werd ingezet voor noodhulp na de aardbeving op Haïti in 2010. Van de IRF kunnen ook andere onderdelen van het XVIIIe Airborne Corps deel uitmaken (zoals van de 3e Infanteriedivisie, de 10e Divisie Bergtroepen en de 101ste Airborne Divisie. Het is de snelle interventiemacht van de VS. Een bataljon ervan is altijd paraat om binnen 18 uur te vertrekken.
Bron: Military.com (Matthew Cox)
ZIE OOK: Stefano D'Urso, David Cenciotti, Online flight tracking provides a look at the US build up in Middle East following the attack on US Embassy in Iraq. The Aviationist, 2 februari 2019.
Alwaar een uitgebreid overzicht van vliegbewegingen van C-17 vrachtvliegtuigen van de USAF boven de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee met bijtanken boven de Azoren vanaf de Britse basis Mildenhall en tussenlandingen in Spanje (Rota of Morón), Jordanië en mogelijk Ramstein. Een mogelijke konklusie is dat ook een special forces task force is ingezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten