maandag 13 januari 2020

Iraakse bases die getroffen zijn door Iraanse raketten (UPDATE)

8 januari - ABC (Australië) vat samen wat er bekend is over de twee bases in Irak die zijn getroffen door Iraanse raketten.
Al Asad is de tweede Iraakse vliegbasis in omvang en ligt op 180 km ten westen van Bagdad in de provincie Anbar.
De basis is in de jaren tachtig gebouwd met hulp van Joegoslavië. Er zijn twee startbanen met lengte van 4,3 en 4 km met een depot voor vliegtuigwapens van drie vierkante km. Op al Asad zijn door de VS F-16s, C-130s en HH-60 Pave Hawk helikopters gestationeerd geweest, alsmede drones MQ-9 Reaper en MQ-1C. Wat er precies was op het moment van de aanval is niet duidelijk.
Australische special forces veroverden de basis in 2003, waarna deze een belangrijke rol speelde in de Irakoorlog. In 2011 werd de basis weer overhandigd aan Irak en het is momenteel het hoofdkwartier van de 7e Iraakse divisie. Er is ook een infanterieschool.
Er zijn rond 1500 militairen van de VS en de coalitie gestationeerd, onder meer uit Canada, Slovenië en Duitsland. Waar de Australische troepen zitten wordt niet bekend gemaakt.
De vliegbasis Erbil is gevestigd in Iraaks Koerdistan en is voor de VS van cruciaal belang geweest voor de oorlog met ISIS. Naast de VS hebben in elk geval Canada, Slovenië en Duitsland daar personeel.
Bron: ABC (Alan Weedon)
ZIE OOK: Defense One (Marcus Weisgerber) voor een beoordeling van de precisie van de Iraanse raketten met name in verband met geleiding door satellietnavigatie, die de precisie heeft teruggebracht tot enkele tientallen meters.
ZIE VERDER: Sébastian Roblin, US troops in Iraq have no American air defence protection from Iran, but Saudi Arabia does. NBC News, 16 januari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten