dinsdag 13 februari 2024

Opnieuw F-16s naar het Midden-Oosten (UPDATE)

5 februari - F-16 gevechtsvliegtuigen van de Nationale Garde van Washington DC (113e Wing, hun thuisbasis is in Maryland) zijn naar het Midden-Oosten gestuurd om de US Air force daar te versterken na een drone-aanval waarbij drie VS-soldaten werden gedood. De VS hebben inmiddels teruggeslagen met een massaal bombardement waarbij ook conventionele strategische B-1B Lancer bommenwerpers waren betrokken die tijdelijk opereerden vanuit Texas. Dit laatste vermoedelijk om te demonstreren dat de VS bereid zijn om hun zwaarste middelen in te zetten voor precisiebombardementen in andere werelddelen. In oktober waren ook al F-16s van het 119e Fighter Squadron van de Nationale Garde van New Jersey naar de regio gestuurd. Onduidelijk is of deze nu zijn vervangen. Volgens Military Times zijn er tot nu toe drie F-16 squadrons, twee A-10 Thunderbolt II squadrons (luchtsteun aan grondtroepen) en één F-15E Strike Eagle squadron naar Central Command gestuurd, dat verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten.

Naast de dodelijke slachtoffers werden 41 leden van de Nationale Garde gewond bij de drone-aanval op het logistieke steunpunt Tower 22 aan de grens van Jordanië, Syrië en Irak. Tower 22 ligt op Jordaans grondgebied (Rukban, distrikt Rwaished) en ondersteunt het VS-garnizoen net over de grens in Syrië waar een klein aantal VS-troepen werken met lokale milities. In Tower 22 zelf zouden 350 VS-militairen zijn gelegerd van landmacht en luchtmacht. 

Bronnen: Military Times (Courtney Mabeus-Brown), Reuters (Idrees Ali, Phil Stewart)

AANVULLING: 13 februari - De meeste sinds half oktober door raketaanvallen gewonde Amerikaanse soldaten in het Midden-Oosten (130) lijden aan traumatisch hersenletsel (Pentagon).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten