maandag 12 februari 2024

Een militaire corridor vanaf de Noordzee naar de Oostflank

31 januari - Duitsland, Nederland en Polen gaan een militaire "modelcorridor" ontwikkelen, waarlangs troepen en materieel vanaf de Noordzeehavens (Rotterdam, Antwerpen, Hamburg) naar de Oostflank van de NAVO verplaatst kunnen worden. Hiertoe is gisteren een intentieverklaring ondertekend. Knelpunten zoals bruggen zullen worden aangepakt en bureaukratische beslommeringen over munitietransporten en gevaarlijke stoffen uit de weg geruimd. Er komt op het spoor prioriteit voor militair vervoer en minder regels en beperkingen voor militaire konvooien op de weg en aan de grenzen. Het plan valt onder het projekt voor militaire mobiliteit van de Permanente Gestruktureerde Samenwerking (PESCO) van de EU, dat wordt geko├Ârdineerd door Nederland.

Hoofduitvoerder van de korridor wordt het ondersteuningscommando van de NAVO JSEC (Joint Support and Enabling Command) in Ulm (Baden-W├╝rttemberg), dat verantwoordelijk is voor alle troepenbewegingen van de NAVO in Europa.

Eerder deze maand heeft de EU besloten 38 projekten extra ter waarde van 807 miljoen euro te financieren voor het faciliteren van transporten van troepen en materieel. In de begrotingsperiode 2021-2027 gaat het nu totaal om 95 projekten voor 1,7 miljard euro.

Bronnen: Defense News (Rudy Ruitenberg), Ministerie voor defensie Bondsrepubliek   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten