donderdag 15 februari 2024

Noordelijke veiligheidspolitiek en strategie

4 februari - De Barents Observer heeft een uitgebreid artikel over de defensiepolitiek van de Noord-Europese landen na de ondertekening van drie bilaterale Defense Cooperation Agreements (DCA) met de VS door Denemarken, Finland en Zweden in december 2023. Noorwegen had in 2022 al een vergelijkbare overeenkomst met de VS gesloten, de Supplementary Defense Cooperation Agreement (SDCA). De overeenkomsten vormen de juridische basis voor voor de inzet van Amerikaanse troepen op hun grondgebied voor training, opleiding en andere activiteiten.

Deze vier landen hebben specifieke bases en installaties aangewezen voor (mede)gebruik door Amerikaanse strijdkrachten. Finland heeft 15 plaatsen aangewezen, Zweden 17, Denemarken drie en Noorwegen vier. Noorwegen heeft inmiddels acht extra plaatsen voorgesteld. In geen van deze landen is er tot nu toe een permanente VS-basis met een vaste bezetting. Groenland (vliegbasis Thule, tegenwoordig Pituffik Space Base) en IJsland (vliegbasis Keflavik, op basis van rotatie met andere NAVO-landen) hebben dat wel.

Het artikel gaat gedetailleerd in op de (geografische) beperkingen voor militair vliegverkeer van andere landen in de loop van de na-oorlogse geschiedenis. Het wijst er ook op dat Finland en Zweden al sinds tientallen jaren meedoen aan NAVO-oefeningen (zoals BALTOPS, Arctic Challenge, Trident Juncture). Wel is het zo dat Finland tot nu toe niet of nauwelijks strategische bomenwerpers van de VS (zoals B-52) heeft laten overvliegen of landen. Maar Finland staat sinds maart 2023 toe dat Amerikaanse spionagevliegtuigen RC-135 Rivet Joint vanaf de Britse basis Mildenhall langs de Fins-Russische grens vanaf de Finse Golf tot aan het Inarimeer (Lapland) vliegen. Overigens komen deze RC-135s onderweg ook over Nederland.

In maart 2024 zal de multinationale oefening Nordic Response worden gehouden met het accent op de noordelijke gebieden van Noorwegen, Zweden en Finland.

Bron: The Barents Observer (Erik Solli, Øvstein Solvang)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten