donderdag 17 november 2022

Hawaii valt niet onder Artikel 5

17 november - Military.com wijdt een historisch artikel aan de geografische werking van het NAVO-verdrag. Daarvoor moeten we eerst naar Artikel 6. Daar staat dat het verdrag alleen geldt voor Europese en Noord-Amerikaanse gebieden die "in de Middellandse Zee of het Noord-Atlantisch gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring" liggen. De politieke wereldkaart zag er destijds (1949) heel anders uit. Europese mogendheden hadden nog grote koloniale rijken. Het was niet de bedoeling (zeker niet van de VS) dat deze onder de bescherming van de NAVO zouden vallen.
Daarbij werd echter geen rekening gehouden met Hawaii dat pas in 1959 een staat van de VS werd en enkele graden beneden de Kreeftskeerkring ligt. Alaska (ook in 1959 staat van de VS) en de Pacifische bezittingen van de VS vallen wel onder Artikel 5 omdat ze noordelijker liggen.
Andere bezittingen van NAVO-landen zoals een aantal Caribische eilanden, Puerto Rico, Frans Polynesië, Guantanamo Bay op Cuba, de Marianen, Samoa, Frans Guyana en de Falklandeilanden vallen ook niet onder de bescherming van de NAVO. Tijdens de Falklandoorlog (1982) tussen Engeland en Argentinië was dit natuurlijk belangrijk
* Hetzelfde geldt voor de Nederlandse Antillen.
Bron: Military.com (Blake Stilwell)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten