maandag 14 november 2022

De AWACS-vloot van de NAVO

30 oktober - New Atlas wijdt een beschouwing aan de rol van de AWACS E-3 radarvliegtuigen van de NAVO bij de oorlog in Oekraïne. Elke dag patrouilleren een zestal NAVO-vliegtuigen boven Oost- of Centraal-Europa. de Noorse Zee of de Zwarte Zee. Ze kunnen acht uur in de lucht blijven, hetgeen door bijtanken tijdens de vlucht kan worden verlengd.
Ze vliegen niet boven het Oekraïense en Russische luchtruim, maar kunnen met hun radarschotels tot op zekere hoogte een eind over de horizon kijken naar de slagvelden. De twaalf AWACS vliegtuigen zijn gezamenlijk eigendom van NAVO-landen met een qua nationaliteit gemengde bemanning van vliegers en analisten. Het standaard bereik van de radar is 400 km en er kan een gebied ter grootte van Polen mee worden bestreken. Als meerdere vliegtuigen samenwerken zien ze heel Centraal-Europa. In de loop van de tijd hebben ze zich tevens ontwikkeld tot vliegende hoofdkwartieren voor militaire luchtverkeersleiding en gevechtsleiding. Ze nemen alles van een bepaalde omvang waar dat vliegt, doelen op de grond en het maritieme verkeer.
De thuisbasis van de NAVO-AWACS is Geilenkirchen, net over de grens in Limburg. Daarnaast zijn er operationele bases in Turkije, Griekenland, Italië en Noorwegen. De huidige vloot kan operationeel blijven tot 2035.
Verder beschikken ook Engeland (7), Frankrijk (4) en de VS (31) over dergelijke E-3 radarvliegtuigen.
Bron: New Atlas (David Szondy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten