dinsdag 8 november 2022

B-1 bommenwerpers keren terug op Guam

21 oktober - De Amerikaanse strategische, niet-nucleaire bommenwerpers B-1B Lancer zijn voor de tweede keer dit jaar op het eiland Guam voor training in de Indo-Pacific. Ze kwamen op 18 oktober aan op Andersen Air Force Base en horen bij de 28ste Bomb Wing, 37ste Expeditionary Bomb Squadron uit Zuid-Dakota. Eerder dit jaar waren vier van deze toestellen op Andersen om samen te werken met de Japanse en Australische luchtmacht (o.a. bijtanken in de lucht). Het gestuurde aantal is nu niet bekend gemaakt. De Lancer moet op den duur worden vervangen door de nucleaire stealth bommenwerper B-21 Raider. Er zijn er nu nog rond 45 bij de USAF.

Keen Sword

Verder zullen de VS en Japan van 10-19 november de grote oefening Keen Sword houden met 36.000 personeel (Japan 26.000, VS 10.000), 30 schepen en 270 vliegtuigen. De oefening met operaties in meerdere dimensies (amfibisch, land, maritiem, lucht) vindt plaats in en bij Japan, op het eiland Tsutara (westelijk van Nagasaki), en de zuidelijke eilanden Amami Oshima en Tokonushima. Schepen en vliegtuigen van Australië, Canada en Engeland nemen ook deel.
Eerder hadden de VS en Japan met de bondgenoten geoefend in de Zuid-Chinese Zee. Aan Noble Mist 22 van 4-8 oktober namen de Amerikaanse destroyers Milius en Higgins, de Australische destroyer Hobart en het fregat Arunta en het Canadese fregat Winnipeg deel.
Bronnen: Air Force Times (Rachel Cohen), USNI News (Dzirhan Mahadzir)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten