vrijdag 1 oktober 2021

VS trekken delen raketverdediging terug uit Saoedi-Arabië (UPDATE)

11 september - De VS hebben de laatste weken hun meest geavanceerde raketverdedigingssysteem THAAD en batterijen Patriot teruggetrokken uit Saoedi-Arabië, zo bericht Associated Press (AP). Op de vliegbasis Prins Sultan, 115 km ten zuidoosten van de hoofdstad Riyad, waren sinds een aanval met drones en raketten op de Saoedische olie-industrie in 2019 duizenden Amerikaanse troepen gestationeerd. Op basis Prins Sultan was op satellietbeelden een gebied van een vierkante km achter een aarden wal met batterijen Patriots en het geavanceerde THAAD-systeem te zien. Volgens AP vertonen recente beelden lege lanceerplatforms, een woordvoerder van het Pentagon bevestigde dat luchtverdedigingssystemen waren verplaatst. In juli was al aangekondigd dat dit zou gebeuren. Het past binnen de verschuiving van de aandacht van het Midden-Oosten naar Rusland en China.
Saoedi-Arabië heeft ook zijn eigen Patriot raketten en vuurt regelmatig twee projektielen af op inkomende dreigingen. De projektielen kosten 3 miljoen dollar per stuk. In april meldde Griekenland een batterij Patriot uit te zullen lenen aan de Saoedi's.
Eind augustus kondigde het Army Corps of Engineers van de VS (USACE) aan een nieuw terrein voor munitie-opslag in te gaan richten in Jordanië. South MSA (Munition Storage Area) op een niet bekend gemaakte lokatie (vermoedelijk bij Amman) gaat een groot aantal met aarde bedekte munitiemagazijnen omvatten met toegangswegen, werkplaatsen en beveiligd hekwerk. De lokatie is minder onder het bereik van de Iraanse raketten dan de eerdere magazijnen in Qatar die in mei zijn gesloten. Met Jordanië is ook in januari een nieuwe defensie-overeenkomst gesloten waarbij een groot aantal installaties en militaire terreinen ter beschikking komen van het VS-leger. Daarbij zijn vijf vliegbases, een marinebasis (Al-Aqaba aan de Rode Zee), oefenterreinen en een basis voor een snelle-interventiegroep van de mariniers (Camp Tintin bij de grens met Saoedi-Arabië ten zuiden van Aqaba).
Bronnen: Associated Press (Jon Gambrell), Jane's Defence Weekly (Jeremy 
Binnie)
UPDATE: 14 september - De Patriotbatterij die bestemd is voor Saoedi-Arabië is vandaag uitgezwaaid in Griekenland. De Griekse generale staf maakte bekend dat de inzet plaatsvindt ik het kader van het internationale Integrated Air and Missile Defence initiatief (IAMD), een benaming die kennelijk slaat op de multinationale versterking van de Saoedische luchtverdediging. Naast de VS hebben Frankrijk en Engeland eerder verkenningsradars naar de Saoedi's gestuurd.
Bron: Jane's Defence Weekly (Euthymius Petrou, Jermey Binnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten