maandag 15 februari 2021

Oekraïne wil twee nieuwe vlootbases aan de Zwarte Zee

10 februari - Oekraïne heeft plannen voor twee nieuwe marinebases. De ene komt aan de Zwarte Zee en de andere aan de Zee van Azov, een water dat verbonden is met de Zwarte Zee. In de Zee van Azov speelde zich in 2018 een kortstondig gewapend treffen af tussen de Russische en de Oekraïense marine. In de Straat van Kerch opende de Russische marine het vuur en nam een aantal Oekraïense bemanningsleden gevangen. Volgens premier Shmyhal van de Oekraïne (op bezoek bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel) zal Engeland het projekt financieel ondersteunen.
De US Navy oefent sinds januari met de Oekraïense marine en NAVO-partners in de Zwarte Zee. Op 9 februari was er een geïntegreerde luchtmacht- en marineoefening van de destroyers Porter en Cook met een maritiem verkenningsvliegtuig P-8A en twee Turkse fregatten en F-16s. De destroyers zijn inmiddels weer vertrokken.
De US Air Force heeft vorige maand in Roemenië permanent MQ-9 Reaper drones gestationeerd op vliegbasis Campia Turzii. Ze kunnen verkenningen boven de Zwarte Zee uitvoeren.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten