donderdag 11 februari 2021

De Roosevelt en de Nimitz voeren een dubbeloperatie uit

9 februari - Het eskader van het vliegdekschip Theodore Roosevelt (Carrier Strike Group 9) en dat van de carrier Nimitz (CSG 11) hebben vandaag een gezamenlijke operatie uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee. Vorig jaar deden ze op 21 juni hetzelfde, maar dan in de Filipijnse Zee. In juli 2020 voerde het vliegdekschip Ronald Reagan en de Nimitz twee gezamenlijke operaties uit in de Zuid-Chinese Zee. Dubbele operaties zoals deze komen vaker voor en dienen de paraatheid en de geloofwaardigheid voor bondgenoten en tegenstanders (China). Enkele dagen geleden voer de destroyer John S. McCain langs de betwiste Paracel-eilanden in dezelfde regio. Dit was de eerste 'vrije navigatie operatie' (FONOP) onder de regering Biden.
CSG 9 bestaat uit de Roosevelt (CVN 71) met zijn Carrier Air Wing 11, de geleide-wapen-kruiser Bunker Hill (CG 52), Destroyer Squadron 23 en de geleide-wapen-destroyers Russell (DDG 59) en John Finn (DDG 113).
CSG 11 bestaat uit de Nimitz (CVN 68) met Carrier Air Wing 17, de geleide-wapen-kruiser Princeton (CG 59), de geleide-wapen-destroyer Sterett (DDG 104) en Destroyer Squadron 9.
Deze twee voeren nu bij de vooruitgeschoven Zevende Vloot (thuishaven in Japan), die beschikt over tussen de 50 en 70 schepen en onderzeeërs, waaronder het vliegdekschip Ronald Reagan. De Nimitz was tot vorige week in het Midden-Oosten en is op de weg terug naar de VS (de staat Washington).
Intussen maakte Frankrijk bekend dat zijn nukleaire aanvalsonderzeeër Émeraude (S604) en het bevoorradingsschip Seine een inzet in dezelfde regio hadden afgerond. Ze waren sinds september in de Pacific en de Indische Oceaan. De Émeraude had eerder Australië en Guam bezocht en geoefend in onderzeebootbestrijding (ASW) met de US Navy en de Japanse marine.
Bronnen: NPR (Scott Neuman), Navy.mil (persbericht Pacific Fleet), USNI News (Xavier Vavasseur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten