woensdag 19 september 2018

Djibouti zou rol overnemen als draaischijf voor wapensmokkel in Hoorn van Afrika

15 september - Als gevolg van de toenadering tussen Ethiopië en Eritrea zou nu Djibouti de rol van draaischijf voor de illegale wapenhandel in de Hoorn van Afrika overnemen. Dat is althans de konklusie van een onderzoek door het Britse partikuliere inlichtingenbureau EXX Africa. Een deel van de maritieme sektor van het bedrijfsleven in Djibouti zou zich hiermee bezig zijn gaan houden.
Djibouti huisvest ook een aantal militaire bases, bijvoorbeeld van Frankrijk (de grootste in Afrika) en de VS (4000 militairen). Japan, Italië, Duitsland en China zijn ook militair aanwezig. Al deze landen zouden een oogje dichtknijpen voor de handel vanwege de bases.
Volgens de direkteur van EXX Africa, Robert Besseling, zijn de meeste wapens afkomstig uit Jemen en wel het distrikt Khokha van de provincie Hodeidah, onder kontrole van de Houthi's. Hodeidah is een belangrijke havenstad, nu belegerd door legers van de Golfstaten.
Daarnaast zou het kontingent van Djibouti bij de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM) betrokken zijn bij de smokkel van wapens naar gewapende groepen in het noorden van Somalië. Voorheen was Eritrea belangrijker bij deze smokkel, ook naar Soedan en Zuid-Soedan.
NB Op de website van EXX Africa kon ik het rapport niet zo snel vinden, evenmin als de opdrachtgever.
Bron: AllAfrica (Zeenat Hansrod)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten