vrijdag 13 juli 2018

Onderzoek naar militair plan om Zuid-Koreaanse demonstraties de kop in te drukken

10 juli - De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft een onafhankelijk onderzoek gelast naar een geheim plan van het leger om demonstraties tegen de vorig jaar afgezette president Park Geun-hye met geweld te onderdrukken. De onderzoekscommissie zal bestaan uit officieren van justitie die geen relatie hebben met de betrokken onderdelen van het ministerie van defensie.
Een militair document uit maart 2017 dat het plan beschrijft, is vorige week onthuld door een parlementslid van de regeringspartij. De staat van beleg en militaire mobilisatie zouden worden afgekondigd wanneer demonstranten massaal op straat kwamen als het hooggerechtshof zou weigeren om de president in staat van beschuldiging te stellen (het hof besloot anders).
Het plan was opgesteld door het Militaire Veiligheidscommando, de  contra-inlichtingendienst van het leger, die ook is belast met terreurbestrijding. Volgens het document zou de legerleiding ook troepen de straat op kunnen laten gaan op basis van een 'garnizoensbevel', een soort lokale noodtoestand die voor het laatst in 1979 is toegepast.
Bron: UPI (Wooyoung Lee), Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten