vrijdag 13 juli 2018

NAVO richt nieuwe Baltische commandostructuur op

11 juli - Tijdens de NAVO-top in Brussels hebben Denemarken, Letland en Estland een nieuw Noordelijk Multinationaal Divisiecommando van de NAVO opgericht. Canada, Engeland en Litouwen hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren. De groep is een onderdeel van de officiële militaire struktuur van de NAVO, maar op een lager niveau dan de twee andere nieuwe hoofdkwartieren die zijn opgericht (het Atlantische Joint Force Command in Norfolk en het Support and Enabling Command in Ulm).
Divisiecommando Noord zal operationeel overzicht houden over regionale activiteiten, de twee tot vier brigades onder zijn commando leiden en oefeningen en operaties in de Baltische regio coördineren.
Het commando werkt nauw samen met de Forward Presence bataljons van de NAVO en het Multinationale Divisiehoofdkwartier in Elblag (Polen). 2019 moet het paraat worden met meer dan 300 militairen in 2020, wanneer de volledige operationele kapaciteit zal worden  bereikt. Er zijn twee ondergeschikte knooppunten in Adazi (Letland) en Karup (Denemarken).
Bron: Defense News (Aaron Mehta)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten