vrijdag 27 juli 2018

Modernisering van vliegbasis Al Udeid in Qatar (UPDATE 2)

25 juli - Qatar gaat voor 1,8 miljard dollar de vliegbasis Al Udeid moderniseren. De basis wordt gebruikt door de VS voor operaties in het Midden-Oosten en Afghanistan. Er werken rond 10.000 VS-militairen en er zijn jachtvliegtuigen, bommenwerpers (ook strategische), tankvliegtuigen en verkenningsvliegtuigen van de VS gestationeerd. Het is het hoofdkwartier van Air Forces Central Command. Ook is er een Combined Air Operation Center (CAOC) dat de operaties van vliegtuigen in de hele regio bijhoudt. Verder is er munitie en materieel opgeslagen. De uitbreiding van de basis, 35 km ten zuidwesten van de hoofdstad Doha, omvat onder meer de bouw van huizen voor meer dan 200 officieren en hun familie en verbetering van de infrastruktuur. Er is dit jaar over onderhandeld op het niveau van de ministers van defensie van de twee landen.
De VS hebben sinds 2003 rond 450 miljoen dollar gestoken in de basis. In dat jaar weigerde Saoedi-Arabië de VS toe te staan de vliegbasis Prins Sultan te gebruiken voor de aanval op Irak en ging de  US Air Force naar Qatar. Qatar berekent dat het tot nu toe 8 miljard dollar heeft uitgegeven om de operaties van de VS te ondersteunen.
De komende vijf jaar wil Qatar ook twee grote marinebases bouwen en biedt deze aan voor de Amerikaanse vloot (die zit nu in Bahrein).
* Qatar zou graag willen dat de VS een "permanente basis" van Al Udeid maken. Het is niet helemaal duidelijk wat hiermee bedoeld wordt, vermoedelijk een langdurige gebruiksovereenkomst met politiek symbolische betekenis.
Bronnen: The Washington Post (Karen De Young, Dan Lamothe), AFP
UPDATE: 27 augustus - Naast Udeid gaat Qatar ook de vliegbasis Doha moderniseren. Udeid wordt geschikt gemaakt voor de Franse Rafale (12 aangekocht door Qatar), de Amerikaanse F-15 (36 aangekocht) en de Eurofighter  (24 aangekocht).
Bron: Reuters
UPDATE 2: 14 januari 2019 - Het Pentagon en het ministerie van defensie van Qatar hebben tijdens de tweede Strategische Dialoog van beide landen een Memorandum of Understanding (MoU) getekend over de uitbreiding van Al Udeid. Qatar zal ook mee gaan betalen aan de exploitatiekosten en toekomstige infrastruktuur. Op Al Udeid zitten Central Command, Special Operations Command (SOCCENT) en US Air Forces Central Command (AFCENT).
Bron: US Department of Defense

Geen opmerkingen:

Een reactie posten