zaterdag 13 januari 2018

Japans protest tegen Chinees fregat

11 januari - Japan heeft vandaag geprotesteerd tegen de aanwezigheid van een Chinees geleide-wapen-fregat in de buurt van de Senkaku/Diaoyu eilanden in de Oost-Chinese Zee, waarop beide landen aanspraak maken. Het schip bevond zich niet in Japanse territoriale wateren.
Ook een buitenlandse onderzeeër (nationaliteit niet bekend gemaakt) was vandaag en gisteren in dit gebied. Beide zijn inmiddels weer weggegaan.
De onbewoonde eilanden worden gekontroleerd door Japan.
In de Chinese versie had het fregat juist gereageerd op de aanwezigheid van twee Japanse schepen in door China geclaimde wateren, die inmiddels ook de regio hadden verlaten.
Bron: Reuters (Elaine Lies)
UPDATE: 17 januari - Het Chinese vliegdekschip Liaoning met eskader is gisteren door de Straat van Taiwan gevaren, maar bleef aan de Chinese kant van deze waterweg, die China van Taiwan scheidt. In de middag verlieten de schepen de Air Defence Identification Zone (ADIZ) van Taiwan en voeren verder in noordelijke richting. De Liaoning heeft deze route al vaker gekozen op weg naar en van oefeningen in de Zuid-Chinese Zee.
Bron: Reuters (Fabian Hamacher, Jess Macy Yu)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten