woensdag 24 januari 2018

China protesteert tegen VS-marine in de Zuid-Chinese Zee

23 januari - China heeft geprotesteerd tegen wat het noemt een Freedom of Navigation Patrol (FONOP) van de Amerikaanse destroyer Hopper binnen de 12-mijlszone van Scarborough, een betwist atol met lagune 200 km ten westen van het Filipijnse hoofdeiland Luzon en 600 km ten zuidoosten van China. In de ogen van Washington gaat het om een "onschuldige" routinepatrouille, toegestaan volgens het internationaal zeerecht. Bij eerdere patrouilles was het juist de VS die het Freedom of Navigation principe benadrukte. Volgens China heeft het een geleid-wapen-fregat [volgens een later bericht was het de destroyer Huangshan] gestuurd om het VS-schip te identificeren en te waarschuwen het gebied te verlaten.
Op de Spratly-eilanden heeft China bunkers, hangars en geavanceerde radarinstallaties gebouwd. Ze zijn echter nog niet uitgerust met luchtdoel- en antischeepsraketten zoals op de meer noordelijk gelegen Paraceleilanden. Ook zijn er nog geen gevechtsvliegtuigen geland.
Scarborough werd in 2012 door de Chinese kustwacht geblokkeerd voor de visserij, maar vorig jaar oktober mochten Filipijnse vissers daar weer terugkeren. Het bevindt zich min of meer op de grens van het Chinese bereik en er is ook nog niet gebouwd.
Bronnen: Reuters (Greg Torode, Philip Wen), Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten