dinsdag 30 augustus 2016

Russische luchtmacht stationeert bommenwerpers op Iraanse basis

16 augustus - Russische defensiewoordvoerders bevestigden dat de Russische luchtmacht een vliegbasis in de westelijke Iraanse provincie Hamedan gebruikt om luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. Tupolev-22M3 bommenwerpers en Sukhoi-34 gevechtsvliegtuigen hebben vandaag vanaf vliegbasis Shahid Nozheh 280 km ten zuidwesten van Teheran doelen getroffen in de provincies Aleppo, Idlib en Deir al Zour. Long War Journal stelt vast dat al eerder - in december 2015 - op satellietbeelden Russische vliegtuigen op deze basis zichtbaar waren. De meeste Russische operaties tegen Syrische doelwitten vinden echter plaats vanaf de basis Mozdok in Zuid-Rusland via een corridor door de Kaspische Zee, Iran en Irak. De basis in Iran zelf is voordelig voor de Russen, omdat de operationele vliegtijd wordt bekort met 60% en twee keer zoveel bommenlading kan worden meegenomen. De basis kan ook worden gebruikt voor bijtanken en laden van munitie.
Via een communicatielink werden de VS tijdig - maar vlak voor de operatie begon - op de hoogte gesteld.
Bronnen: The Long War Journal (Behnam Ben Taleblu, Amir Tournaj), Associated Press (Zena Karam)
UPDATE: 23 augustus - Twee Buyan-M korvetten van de Russische Zwarte Zeevloot, de Zeleni Dol en de Sepukhov, hebben op 19 augustus drie Kalibr kruisraketten afgevuurd op doelen van Jabhat al-Nusra in Syrië, aldus het ministerie van defensie in Moskou.
Gisteren is bekend gemaakt dat de operaties vanaf de taktische vliegbasis Shahid Nozheh waren beëindigd en de vliegtuigen terug waren gekeerd naar Rusland. In Iran was rond de affaire veel opschudding ontstaan, aangezien de grondwet bases van buitenlandse mogendheden op Iraans grondgebied verbiedt. De autoriteiten benadrukten dat het alleen ging om bijtanken en leken niet erg gelukkig met de publiciteit vanuit Russische zijde.
Bron: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten