maandag 10 augustus 2015

VS sturen zes F-16s naar Incirlik

9 augustus - De VS sturen vandaag zes F-16s en 300 militairen van de 31ste Fighter Wing uit Aviano in Italië naar de vliegbasis Incirlik in Turkije voor inzet tegen ISIS.
Het vorig weekend was al bekend gemaakt dat de Amerikanen begonnen waren te vliegen met gewapende drones vanuit Incirlik. En bovendien dat VS-vliegtuigen nu naast ISIS ook strijders van Jabhat al-Nusra hadden aangevallen, een radikale Syrische verzetsgroep die de pas door de VS opgeleide rivaliserende Syrische strijders op de korrel had genomen. En volgens de Wall Street Journal en de Washington Post was er sprake van een nieuwe autorisatie voor de luchtaanvallen die het de VS-luchtmacht ook mogelijk zou maken de door de VS gesponsorde strijders te beschermen tegen het Syrische leger. Dat zou een belangrijke eskalatie kunnen betekenen.
Bronnen: Reuters (Doina Chiacu), The Washington Post (Missy Ryan)
UPDATE: 1 oktober - De VS hebben enkele HH-60 Pave Hawk helikopters en een gespecialiseerd transportvliegtuig C-130 op de basis Diyarbakir gestationeerd. De opdracht is om Combat Search and Rescue (CSAR) uit te voeren in Irak en Syrië (pilotenhulp zogezegd, eventueel ook evakuatie van special forces). Dit was een lang gekoesterde wens van de VS, de reddingakties kunnen voortaan vanuit een basis die veel dichter bij de inzetgebieden ligt worden ondernomen. Turkije had dit tot nu toe tegengehouden.
Bron: Jane's Defence Weekly (Lale Sariibrahimoglu)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten