16 augustus - De VS hebben vandaag bekend gemaakt dat ze deze herfst hun Patriot-raketten voor luchtverdediging zullen terugtrekken uit Turkije (die waren daar sinds 2013). Als belangrijkste reden wordt opgegeven dat de Patriots elders nodig zijn (tegen Iran en Noord-Korea). Bovendien moeten de raketten terug naar de VS voor een broodnodige update. Er wordt bezworen dat ze indien nodig "binnen een week" terug kunnen zijn.
Maar volgens de New York Times is er een gekompliceerd besluitvormingsproces aan vooraf gegaan. De Amerikanen waren bang om de beslissing aan Turkije mee te delen voordat ze toestemming hadden gekregen om Turkse vliegbases te gebruiken in de strijd tegen ISIS. De Turken zouden het kunnen opvatten als een signaal dat de VS hun betrokkenheid bij Turkije gingen verminderen. Anonieme Amerikaanse zegslieden vertelden de krant dat de Turkse gesprekspartners wit wegtrokken toen het besluit van de terugtrekking twee weken geleden werd meegedeeld.
De Patriots in Turkije hebben hebben sinds ze er staan geen enkel schot gelost. In de Syische burgeroorlog heeft het regeringsleger in het begin Scudraketten (waartegen de Patriots bedoeld waren) ingezet tegen het verzet. Momenteel is het onduidelijk of het regime dit wapen nog kan inzetten. ISIS lijkt ze in elk geval niet te hebben buitgemaakt, dus de dreiging tegen Turkije, als die er al ooit was, is nu minimaal.
Enkele dagen eerder had de Bundeswehr al bekend gemaakt hun Patriots uiterlijk in januari eveneens uit Turkije terug te trekken (Nederland deed dat al eerder). De Duitsers waren volgens Die Zeit bang dat de NAVO (die de Patriots officieel inzet) zou worden geïnstrumentaliseerd voor binnenlands-politieke doeleinden nu de Turkse regering zich tegen de Koerdische PKK heeft gekeerd en nieuwe verkiezingen in zicht zijn. Ook zijn de Duitsers bang voor de verslechterende veiligheidssituatie in Turkije. De Duitse soldaten daar mogen hun kazerne alleen nog maar verlaten met een dienstopdracht en dan nog in burger.
Bronnen: Die Zeit, The New York Times (Eric Schmitt)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten