dinsdag 28 april 2015

Bundesnachrichtendienst onder vuur wegens samenwerking met NSA

24 april - De Duitse buitenlandse inlichtingendienst, de Bundesnachrichtendienst (BND), heeft jarenlang op Duits grondgebied een vorm van nauwe samenwerking met de Amerikaanse NSA bedreven zonder dat de regering van cruciale details hiervan op de hoogte was.
De samenwerking vond plaats in een gebouw op de Mangfall Kaserne in Bad Aibling. Oorspronkelijk was Bad Aibling een afluisterbasis van de VS, maar in 2004 werden de installaties officieel overgedragen aan de BND. Maar daarna begonnen in een nieuw afgeschermd gebouw gezamenlijke activiteiten van BND en NSA. Er was een Joint Sigint Activity, voor de verwerving van afluistermateriaal en een Joint Analysis Center voor de verwerking van de gegevens.
Er werd gezocht aan de hand van lijsten selectoren (zoekbegrippen), die werden aangeleverd door de Amerikanen. Dat kunnen bijvoorbeeld IP-adressen, mobiele telefoonnummers of e-mail accounts zijn. Wettelijk mag de BND Duitse telefoonnummers (landnummer 0049) en e-mails (.de) niet afluisteren. Officieel vond de samenwerking plaats in het kader van een Memorandum of Agreement (2002) tussen de VS en Duitsland op het gebied van terreurbestrijding na de aanslagen van 11 september 2001. Maar volgens Spiegel Online ontstond op zijn laatst in 2008 binnen de BND argwaan over de selectoren, die zich niet leken te beperken tot terrorisme- of aan wapensmokkel gerelateerde zoekbegrippen. Ook Europese bedrijven zoals EADS (nu Airbus) en Eurocopter, Franse instanties en zelfs Duitse (?) politici doken op in de lijsten.
Na de onthullingen van klokkenluider Snowden over de NSA kwam een intern BND-onderzoek in oktober 2013 tot de konklusie dat zeker 2000 selectoren te maken hadden met West-Europese of Duitse belangen.
Het schandaal in Berlijn is nu in eerste instantie dat deze hele gang van zaken pas op 12 maart van dit jaar aan de Bondskanselarij, waaronder de BND valt, is gemeld. En dat had er weer mee te maken dat een BND-projektgroep die moest samenwerken met de parlementaire onderzoekskommissie over de NSA, erop was gestuit. In dit verband dook zelfs het aantal van 40.000 'foute' selectoren op, maar dat heeft waarschijnlijk betrekking op NSA-zoekbegrippen die in het verleden door de BND al waren afgewezen, overigens ook zonder dit te melden. De positie van het hoofd van de BND is nu in het geding.
In maart was al bekend geworden dat de BND sinds 2009 het internetverkeer direkt en massaal aftapt via het Internet Exchange Point DE-CIX in Frankfurt.
Bronnen: Netzpolitik (Andre Meister), Spiegel Online (Maik Baumgärtner, Nikolaus Blome e.a.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten