donderdag 23 april 2015

Egypte kan niet langer VS-wapens op krediet kopen

22 april - De hervatting van de wapenexport van de VS naar Egypte (F-16s, Harpoon anti-scheepsraketten, update-pakketten voor Abrams tanks) blijkt een wat dubbelzinnig signaal, aldus Bloomberg. Vanaf 2018 zal het Egyptische leger niet langer Amerikaanse wapens op krediet kunnen kopen. Israël zal dan het enige land zijn dat dit voorrecht geniet. Dat is ook het resultaat van de herziening van het exportbeleid naar Egypte, waartoe president Obama opdracht had gegeven.
Het artikel van Bloomberg stelt dat de VS proberen het Egyptische aanschafbeleid te beïnvloeden in de richting van de aankoop van wapens die geschikt zijn voor terreurbestrijding, grensveiligheid (vooral aan de Libische kant) en veiligheid in de Sinaï (tegen fundamentalistische rebellen) in plaats van conventionele zware wapens.
Tot en met 2013 heeft Egypte volgens een rapport van de Congressional Research Service (CRS) in totaal voor 42 miljard dollar Amerikaanse militaire hulp gekregen in ruil voor het respecteren van het vredesverdrag met Israël, Amerikaans gebruik van het Egyptische luchtruim en geprivilegieerde transit door het Suezkanaal.
Bron: Bloomberg (Ahmed Feteha)
Zie: CRS RL 33003 van 3 maart 2015 - Jeremy M. Sharp, Egypt: Background and U.S. Relations, tabel op blz. 28.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten