woensdag 11 maart 2015

Onduidelijke rol van VS-drone bij mislukte Filipijnse politie-operatie


8 maart - Een mislukte operatie afgelopen januari van de Special Action Force (SAF) van de Filipijnse politie tegen moslim-guerrilla's in het zuiden heeft geleid tot een ernstige politieke crisis voor president Aquino. Bij de politie-actie tegen een afgelegen dorp dat in handen was van de rebellen werd op onverwachte tegenstand gestuit, hetgeen leidde tot de dood van 44 politiecommando's.
Een van de onbeantwoorde vragen tijdens een parlementaire hoorzitting is die naar de rol van een Amerikaanse drone, die tijdens de gevechten ter plaatse was en afkomstig was van de Amerikaanse dronebasis in Zamboanga. Verklaringen van het inmiddels afgetreden hoofd van de SAF zouden erop neerkomen dat de drone beelden doorstuurde naar een Filipijns commandocentrum waar Amerikaanse adviseurs aanwezig waren, die de politie voorzagen van inlichtingen, training en kaarten. Het Filipijnse leger lijkt niet op de hoogte te zijn geweest van de operatie.
De Amerikaanse eenheid Joint Special Operations Task Force Philippines (ingekrompen van 2000 militairen in 2003 tot 250 afgelopen september) werd eind februari gedeactiveerd in Zamboanga. Het onderdeel van Special Operations Command Pacific (SOCPAC) in Hawaii is opgericht na 11 september en heette aanvankelijk Joint Task Force 510. SOCPAC heeft verder special forces van de landmacht in Japan en Navy Special Warfare sailors op Guam.
Bronnen: AFP, Philippine Daily Inquirer (Arlyn de la Cruz), The Philippine Star (Satur C. Ocampo), Stars and Stripes (William Cole)
UPDATE: 14 maart - De onderzoeksraad van de Filipijnse Nationale Politie heeft in een rapport bevestigd dat bij Oplan Exodus in Mamasapano (provincie Maguindanao) inderdaad zes Amerikanen aanwezig waren in het commandocentrum van Special Action Force. VS-militairen hielpen ook bij de evacuatie van gewonde commando's.
Bron: Xinhua

Geen opmerkingen:

Een reactie posten