maandag 30 maart 2015

Controle op Amerikaanse wapens lastig in Irak

26 maart- In de Washington Post een artikel over de controle op het gebruik van Amerikaanse wapens in Iraaks bezit. Aanleiding is een M1 Abrams tank van de VS, die rondreed met de vlag van een sjiitische militie. Het bleek uiteindelijk te gaan om een soldaat van de 9e divisie van het Iraakse leger die solidariteit wilde tonen met zijn maten bij de milities.
Het volgen van de VS-wapens die verstrekt zijn aan Irak is lastig, vooral omdat een aantal van de milities nu worden gecoördineerd door de zogenaamde Volksmobilisatiegroepen (popular mobilization units - PMU), een overheidsorganisatie. Humvees en semi-automatische wapens van Amerikaanse makelij duiken de laatste maanden op in beeldmateriaal van de milities.
De VS-ambassade in Bagdad probeert in elk geval bij te houden waar zware wapens zoals pantservoertuigen en raketwerpers blijven. Voor gevoelig liggende wapensystemen zoals Abrams tanks, Stinger geleide wapens en Avengers (een grond-luchtwapensysteem) is een speciaal regime, waarbij elk jaar aan de hand van serienummers wordt nagegaan waar de wapens zijn. In hoeverre dit waterdicht is, is de vraag. Lichte VS-wapens kunnen de milities eventueel ook op de vrije markt hebben verkregen.
Bron: The Washington Post (Missy Ryan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten