maandag 2 juni 2014

VS en NAVO gaan volgende week operationeel concept voor Afghanistan uitwerken

28 mei - De NAVO-ministers van defensie komen volgende week bijeen in Brussel om het 'operationele basisconcept' voor de NAVO-operaties in Afghanistan vanaf volgende jaar vast te stellen. Deze bijeenkomst zal half juni worden gevolgd door een 'troepenopbouwkonferentie' (force generation conference) van de NAVO waarbij de afzonderlijke landen troepen beschikbaar kunnen stellen.
President Obama heeft aangekondigd dat in 2016, het laatste jaar van zijn presidentschap, alle grote VS-operaties in Afghanistan worden beëindigd. In 2015 zal een VS-troepenmacht van 9800 militairen worden gehandhaafd (er zijn er nu nog 32.000) voor contraterrorisme-operaties en training en advies voor het Afghaanse leger. In de loop van dat jaar zal deze militaire aanwezigheid worden gehalveerd en gekonsolideerd in Kaboel en de luchtmachtbasis Bagram. Eind 2016 zouden er dan minder dan 1000 overblijven op de ambassade in Kaboel om daar een veiligheids- en adviesbureau te runnen.
De 9800 soldaten in 2015 zullen door de NAVO-landen naar verwachting worden aangevuld tot een totaal van rond de 12.000. De Amerikaanse belastingbetaler wordt voor het plan rond 20 miljard dollar in rekening gebracht.
Alles is afhankelijk van instemming door Afghanistan met de bilaterale VS-Afghaanse veiligheidsovereenkomst. De beide overgebleven presidentskandidaten in de tweede ronde hebben aangegeven dat zij zullen tekenen.
Bronnen: USNI News (Carlo Muñoz), Associated Press (Rahim Faiez, Amir Shah)
UPDATE: 2 juni - De NAVO-ministers vergaderen op 3 en 4 juni. Vooraf benadrukte de Amerikaanse NAVO-ambassadeur nog eens dat het plan van de VS betekent dat de NAVO-operatie in Afghanistan - Resolute Support geheten - alleen is gegarandeerd tot het eind van volgend jaar. Volgens de plannen van de NAVO zou deze operatie een as hebben in Kaboel met Turkije als leidende natie en vier spaken in het noordelijke Mazar-e-Sharif (Duitsland), het westelijke Herat (Italië) en het zuiden en oosten (VS). De vraag is nu of Italië en Duitsland hiermee na 2015 nog wel willen doorgaan. Dit draait om de zogenaamde enablers, ondersteunende militaire kapaciteit zoals bommenwerpers, transport- en tankvliegtuigen, die tot nu toe vooral door de VS werd verzorgd. Als deze verdwijnt, zal de NAVO-aktiviteit wellicht beperkt worden tot advies aan Afghaanse funktionarissen in Kaboel.
Bron: Reuters (David Brunnstrom, Adrian Croft)
UPDATE: 4 juni - Een nieuw bericht van Reuters verduidelijkt de plannen verder. De trainingsmissie van de NAVO zal volgend jaar 12.000 soldaten omvatten, waarvan 8000 Amerikanen en 4000 van NAVO-partners. Daarnaast zullen 1800 VS-troepen buiten NAVO-verband contraterrorisme-operaties uitvoeren. In totaal dus 9800 Amerikanen. Bij de contraterrorisme-operaties kunnen eventueel nog extra Britse en Australische special forces worden ingeschakeld. Tijdens de ministersbijeenkomst zijn nog geen toezeggingen voor troepen gedaan, behalve dat Georgië (niet-NAVO) een bataljon heeft aangeboden.
Bron: Reuters (David Brunnstrom, Adrian Croft)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten