zaterdag 28 juni 2014

NAVO wil Patriots terughalen uit Turkije

22 juni - De VS, Duitsland en Nederland hebben binnen de NAVO het signaal afgegeven om de Patriot luchtafweerraketten terug te trekken uit Turkije, zo meldt Der Spiegel. Binnen de NAVO wordt dit voornemen momenteel gesondeerd. Het sinds eind 2012 in verband met de Syrische burgeroorlog aktieve raketschild Active Fence zou al eind van het jaar kunnen worden teruggetrokken.
Het intern genoemd motief voor de terugtocht is de succesvolle ontmanteling van de Syrische chemische wapens. Maar volgens Der Spiegel is de werkelijke reden het tekortschietende voortzettingsvermogen van vooral de Duitse en Nederlandse kontingenten. In beide landen zijn er maar weinig specialisten die het wapensysteem kunnen bedienen.
Een beslissing over de Patriots zou in september op de NAVO-top in Wales kunnen vallen. Turkije zou mogelijk dwars kunnen liggen. De Patriots zijn naar Turkije gestuurd, nadat tijdens de gevechten in Syrië konventionele munitie vanuit Syrië op Turks grondgebied was beland en daar slachtoffers waren gevallen.
Bron: Spiegel Online

Geen opmerkingen:

Een reactie posten