5 mei - De militaire OVSE-waarnemers in het oosten van de Oekraïne zijn weer vrij. Ze werden er door de lokale milities van beschuldigd NAVO-spionnen te zijn. De Süddeutsche Zeitung is in de zaak gedoken. Het was de krant opgevallen dat nog tijdens de gijzeling woordvoerders van de OVSE enige afstand hadden gekreëerd tot deze waarnemers. Het waren eigenlijk geen medewerkers van de OVSE, maar militairen "die daar op basis van een OVSE-dokument werkzaam zijn." Dit betreft het zogenaamde 'Weense dokument 2011'. Op basis daarvan kunnen OVSE-leden andere landen vragen militaire waarnemers te sturen om 'ongewone militaire voorvallen' te onderzoeken. Deze procedure is eigenlijk bedoeld als een vertrouwenwekkende maatregel, die in dit geval dus averechts heeft gewerkt. De Oekraïne had erom gevraagd. Vanaf eind maart zijn achtereenvolgens vijf multinationale teams met telkens acht militaire waarnemers uitgezonden. De eerste keer had Polen de leiding, daarna Nederland en bij de laatste Duitsland. Inmiddels is een nieuw team onder leiding van Canada aktief geworden.
De krant konkludeert dat de missie wel degelijk met de OVSE te maken had. Maar ze heeft nog iets anders ontdekt. Drie van de Duitse militairen van het team dat gevangen werd genomen zijn afkomstig van het Verifikatiecentrum van de Bundeswehr in Geilenkirchen (waar ook de AWACS-basis is). Het zijn zelf geen inlichtingenofficieren, maar in dat centrum (200 medewerkers) is ook een geheime buitenpost van de Bundesnachrichtendienst (BND) gevestigd, de Duitse buitenlandse inlichtingendienst, die veel samenwerkt met de verifikateurs. Het is dus achteraf niet zo verbazingwekkend dat wantrouwige militieleden deze mensen voor spionnen hebben aangezien. En het verklaart ook waarom de Duitse autoriteiten de zaak met fluwelen handschoenen hebben aangepakt.
Naast de militaire waarnemers is er ook nog een civiele missie van de OVSE aktief in de Oekraïne, die daarvan geheel losstaat.
Bron: Süddeutsche Zeitung (Michale König, Markus C. Schulte von Drach)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten