woensdag 8 augustus 2012

Logistieke rol Incirlik voor Syrische oppositie?

2-8 aug. 2012 - Zich baserend op berichtgeving in de Turkse pers meldt Al-Ahram Weekly dat vanuit de Amerikaanse ambassade in Ankara, in coördinatie met het consulaat in Adana in het zuidoosten van Turkije, militaire operaties tegen het regime in Syrië zijn gepland met medeweten van de Turkse regering. Grote aantallen trucks zouden zijn gesignaleerd bij de naburige Turkse NAVO-basis Incirlik, beladen met wapens om te verdelen onder Syrische oppositiegroepen in de grenszone.
De gespecialiseerde website The Aviationist haalt op zijn beurt persbureau Reuters aan die het op basis van niet nader aangeduide bronnen in de Golfstaten heeft over een geheim zenuwencentrum Adana dat is opgezet door Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar om onder Turkse regie wapens en verbindingsmiddelen aan de rebellen te leveren. The Aviationist wijst erop dat vanuit Incirlik Amerikaanse spionagevluchten met drones (Predators) boven Syrië worden uitgevoerd en vraagt zich af of de daardoor ingewonnen inlichtingen ter beschikking komen van de 'tussenpersonen' van de rebellen.
De berichten hoeven niet noodzakelijkerwijs in tegenspraak met elkaar te zijn. Het wachten is echter nog op een verdere verduidelijking van de rol van Incirlik.
Bron: Al-Ahram Weekly (Sayed Abdel-Maguid)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten