maandag 13 augustus 2012

Morsi vervangt de legertop

12 aug. 2012 - President Morsi van Egypte heeft vrijwel de komplete legertop vervangen. Minister van defensie, opperbevelhebber en hoofd van de militaire raad (SCAF) Hussein Tantawi en chef-staf Sami Anan gaan met pensioen en worden adviseur van de president. Tantawi wordt vervangen door Abdel Fatah El-Sisi, het hoofd van de militaire inlichtingendienst, en Anan door Sedky Sobhy, de kommandant van het Derde Leger. Ook de bevelhebber van de marine, Mohab Memish, vertrekt en wordt hoofd van de Suezkanaal Autoriteit. De bevelhebber van de luchtmacht, Reda Hafez, wordt minister van militaire produktie. Mohamed El-Assar, het lid van de militaire raad dat belast was met bewapening, wordt assistent van de minister van defensie. Ten slotte is Mahmoud Mekki, de vice-voorzitter van het hof van cassatie, benoemd tot vice-president.
Bron: Ahram Online

Update: De nieuwe chef-staf luitenant-generaal Sobhy was zeven jaar geleden student aan het US Army War College en schreef daar een paper waarin hij de VS adviseerde om hun troepen terug te trekken uit het Midden-Oosten. Het bestaan van het paper werd onthuld op de uitstekende website The Arabist ("on Arab politics and culture").
Ook de nieuwe minister van defensie generaal El-Sisi heeft in 2006 aan deze school gestudeerd. Veel hogere officieren uit de hele wereld volgen kursussen aan de Amerikaanse militaire akademies. Sinds de Camp David vredesakkoorden van 1979 is Egypte een belangrijke deelnemer. De legerleider van Pakistan Kayani en de Rwandese president Kagame hebben gestudeerd aan het US Army Command and General Staff College in Fort Leavenworth.
Het paper van Sobhy, The US Military Presence in the Middle East - Issues and Prospects, is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten