11 aug. 2012 - De Telegraaf onthult vanuit Berlijn dat de gijzeling op de Franse ambassade in Den Haag door het Japanse Rode Leger (JRL) in 1974 een Stasi-achtergrond had. Volgens een nieuw boek van de journaliste Regine Igel, die is gespecialiseerd op de infiltratie van geheime diensten in stadsguerrillabewegingen, blijkt dit uit de Stasi-archieven in Berlijn. Eén van de drie Japanse terroristen die de gijzelingsaktie op 13 september 1974 uitvoerde, Jun Nishikawa, was begin maart 1974 door een officier van het MfS (Stasi) "over de grens begeleid" en kreeg een guerrillatraining in Jemen. Tien dagen voor de gijzeling was hij opnieuw in Berlijn waar samen met de befaamde terrorist Carlos voorbereidingen werden getroffen voor de aktie in Nederland. Vervolgens ging het per trein met enkele anderen naar Den Haag. Samen met Haruo Wako en Junzo Okudaira gijzelde Nishikawa de Franse ambassadeur en tien personeelsleden met als doel om een in Parijs gevangen zittende kompaan, Yutaka Furuya, vrij te krijgen. Het doel van de Stasi zou destabilisatie van West-Europa zijn geweest.
Bron: De Telegraaf
Uit de door de Telegraaf genoemde feiten blijkt dat de Stasi in minstens een geval een reisbeweging van een lid van het JRL kontroleerde in de zin van begeleidde. De beantwoording van de vraag in hoeverre het MfS ook betrokken was bij planning en uitvoering van de gijzeling zal moeten wachten op het boek van Igel met als titel Terrorismus Lügen. Wie die Stasi in Untergrund agierte (Herbig Verlag München). De banden tussen Stasi en JRL zijn niet nieuw, zie bijvoorbeeld Telepolis, Führer der Japanischen Rote Amee waren registrierte Stasi-agenten, 7 november 2010, eveneens van Igel.
Wikipedia heeft een artikel over de gijzeling op de Franse ambassade in 1974.
Update: In het Nederlands is een monografie beschikbaar over de JRL: Bibliotheek van de Guerrilla nr. 3 - Japanese Red Army, DoCom 2006. Hierin staat vanaf blz. 77 een uitgebreide beschrijving van de gijzeling op de Franse ambassade, waarbij ook de rol van Carlos op basis van eerdere publikaties aan de orde komt. Een daarvan is het boek van David Yallop: To the Ends of the Earth - The Hunt for the Jackal (1993). In dat boek wordt ook al ingegaan op de relatie van Carlos met Oost-Europese geheime diensten die zijn aanwezigheid tolereerden en zijn akties probeerden te instrumentaliseren. Overigens konden ook Westerse diensten dit spel spelen.
Het conservatieve dagblad Die Welt gaat in op het boek van Regine Igel en konstateert dat daarin over de verbindingen van de Stasi met uiterst-links (in tegenstelling tot uiterst-rechts) weinig nieuws staat, hoewel het goed is dat het beschikbare materiaal nu geordend wordt gepresenteerd. De krant konkludeert dat het MfS de vijanden van de Bondsrepubliek in elk geval heeft beïnvloed en gesteund. De krant besluit: "Sturen konden Mielkes mannen de RAF echter niet. Hoewel ze dat wellicht graag gewild hadden."
Anti-imperialistische guerrillastrijd: Japanese Red Army - Bibliotheek van de Guerrilla nr. 3 DoCom 2006.
BeantwoordenVerwijderenTe bestellen via Docomail@gmail.com.
Prijs inclusief verzendkosten 10 €.
Ook te koop in Boekhandel de Rooie Rat in Utrecht.