zaterdag 8 september 2018

VS en India sluiten een overeenkomst over militaire verbindingen

6 september- India en de VS hebben een overeenkomst ondertekend over veilige militaire verbindingen. Het Communications Compatibility and Security Agreement (COMCASA) moet de VS in staat stellen om high-tech uitrusting zoals bewapende verkenningsdrones over te dragen aan India. New Delhi wil die hebben om de Indische Oceaan te observeren en met name de Chinese activiteiten daar.
Door deze overeenkomst kunnen ook wapensystemen die India al heeft, zoals transportvliegtuigen C-130 en C-17, een grotere kapaciteit krijgen [veilige verbindingen met eenheden op de grond, ook achter de vijandelijke linies en met patrouillevliegtuigen bij onderzeebootbestrijding].
Er zullen in 2019 ook trilaterale gezamenlijke oefeningen [met landmacht, luchtmacht en marine] worden gehouden aan de Indiase oostkust.
Dergelijke overeenkomsten hebben de VS met minder dan 30 landen.
De VS zijn de grootste wapenleverancier van India (15 miljard dollar in de laatste tien jaar). De aanschaf van het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 door India was niet bij het overleg betrokken.
Bron: Reuters (Idrees Ali, Sanjeev Miglani)
GERELATEERD: 10 augustus - De regering van de Malediven wil dat India twee militaire helikopters en 50 militairen terugtrekt, nadat een overeenkomst in juni is verlopen. De helikopters werden vooral gebruikt voor medische evakuaties, maar volgens de ambassadeur van de Malediven in India zijn daar nu eigen middelen voor beschikbaar. India en de Malediven voeren nog wel elke maand patrouilles uit in de exclusieve ekonomische zone van de eilanden.
In het verleden hebben de Malediven, evenals andere eilandengroepen zoals de Seychellen en Mauritius, veel militaire en ekonomische hulp van India gekregen. De laatste tijd oriënteren de Malediven zich meer op China.
Bron: Reuters (Sanjeef Miglani)
ZIE OOK: M.K. Bhadrakumar, For Modi's India 2+2 =0 as Trump tightens the leash. South China Morning Post, 7 september 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten