dinsdag 11 september 2018

CIA breidt drone-operaties in Afrika, Pentagon trekt terug

9 september - De CIA verplaatst vliegtuigen en drones naar het noordoosten van Niger, diep in de Sahara, om doelen in het zuiden van Libië te kunnen bestrijken. Vanuit een klein commercieel vliegveld in de oase Dikou voeren drones van de geheime dienst al enkele maanden nachtelijke verkenningsmissies uit. Satellietbeelden laten zien dat het vliegveld sinds januari voorzien is van een nieuwe taxibaan, wallen en wachtposten. Deze basis is dichter bij het zuiden van Libië dan de grote in aanbouw zijnde dronebasis van de luchtmacht bij Agadez. Verwacht wordt dat binnenkort ook luchtaanvallen vanuit Dikou worden uitgevoerd.
De regering Obama had drone-aanvallen juist meer overgeheveld naar de luchtmacht omdat deze beter zou zijn te kontroleren.
De CIA voerde tot nu toe in hoofdzaak nog beperkte covert action uit met drones in het oosten van Afghanistan tegen doelen in Pakistan en in het zuiden van Saoedi-Arabië voor aanvallen in Jemen.
Tegelijkertijd heeft het Pentagon plannen om bijna alle commando's (Green Berets) uit Niger terug te trekken. Ook militaire buitenposten in Tunesië, Kameroen, Libië en Kenya zouden gesloten worden, evenals zeven van de acht contraterrorisme teams die in Afrika opereren. Alleen in Somalië en Nigeria zouden sterke eenheden van de special forces van de VS overblijven. Deze ontwikkeling staat in verband met de grotere nadruk op het bestrijden van de invloed van Rusland en China. Training van Afrikaanse troepen wordt overgenomen door de Nationale Garde van de VS met inzetten van veel kortere duur.
Bronnen: The New York Times (Joe Penney, Eric Schmitt, Rukmini Callimachi and Christoph Koettl), The New York Times (Thomas Gibbons-Neff, Eric Schmitt)
ZIE OOK: Brett Max Kaufman, Trump is unshackling America's drones thanks to Obama's weakness. The Guardian,17 september 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten