woensdag 26 september 2018

VS gaan kijken naar lokaties voor een basis in Polen

25 september - Minister van defensie Mattis heeft gezegd dat het VS-leger onderzoekt op welke plaats een eventuele basis in Polen kan worden gevestigd. Polen heeft aangeboden om 2 miljard dollar bij te dragen voor de infrastruktuur.
Het is nog onduidelijk of er aan Amerikaanse kant veel geestdrift bestaat voor dit plan. De landmacht is redelijk tevreden met het huidige rotatiemodel, waarmee bespaard wordt op allerlei vaste kosten. Anderzijds hebben ze vorig jaar wel bestaande Duitse bases van de bondgenoten verkend voor het mogelijk stationeren van troepen.
In Polen is al een semipermanent detachement van de VS-luchtmacht op de vliegbasis Lask. Een door de VS geleide gevechtsgroep van de NAVO is gepositioneerd op 80 km van de Poolse grens bij Kaliningrad. Een operationeel hoofdkwartier voor alle operaties van de landmacht in Polen en de Baltische staten is gevestigd in Poznan in het westen. En in de noordelijke Poolse stad Redzikowo bouwt de VS-marine aan een raketschild.
In het westen van het land bij Szczecin en Zagan zijn grote oefenterreinen, die interessant zijn voor de Amerikanen. Bij de noordoostelijke stad Orzysz, waar de NAVO-gevechtsgroep zit, worden al regelmatig grootschalige schietoefeningen gehouden.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten