maandag 3 september 2018

Commandanten van Tweede en Zesde vloot komen bijeen in Napels (UPDATE 2)

30 augustus - De commandanten van de Zesde Vloot (Middellandse Zee) en de nieuw opgestarte Tweede Vloot (vanaf oostkust VS tot Noord-Atlantische Oceaan, mogelijk tot aan de Barents Zee) zijn vandaag op het Europese hoofdkwartier van de VS-marine in Napels bijeengekomen. Op de besloten vergadering kwamen de onderlinge taakverdeling en de reactie op de Russische vlootopbouw in de Middellandse Zee aan de orde.
Eveneens vandaag heeft het Russische ministerie van defensie bekend gemaakt dat vanaf 1 tot 8 september september in het oostelijk deel van de Middellandse Zee geoefend gaat worden met 25 oorlogsschepen en ondersteuningsschepen van de Baltische, Noordelijke en Zwarte Zeevloot en het flottielje in de Kaspische Zee en 30 vliegtuigen waaronder Tupolev Tu-160 strategische bommenwerpers, jachtvliegtuigen en maritieme patrouillevliegtuigen voor onderzeebootbestrijding. Een aantal van de schepen hebben Kalibr kruisraketten aan boord die eerder ook tegen Syrische doelen zijn gebruikt. De geleide-wapen-kruiser Maarschalk Ustinov zal de oefening leiden.
Bronnen: Stars and Stripes (Scott Wyland), Reuters (Tom Balmforth, Andrew Osborn)
AANVULLING:  Aan de Russische oefening doen ook Tu-142 en Il-38 vliegtuigen voor onderzeebootbestrijding plus Su-33 en Su-30SM jachtvliegtuigen mee.
UPDATE: 3 september - De VS-aanvalsonderzeeër Newport News (SSN 750) is de haven van Gibraltar binnengegaan voor een geplande logistieke stop. De nucleair aangedreven onderzeeër werd waargenomen in de buurt van de haven, waarbij een Spaanse douaneboot werd onderschept door een schip van de Defensiepolitie van Gibraltar toen ze de Newport News naderde.
Deze onderzeeër is bewapend met Tomahawk kruisraketten en hoort bij de Los Angeles-klasse, de ruggegraat van de Amerikaanse onderzeebootvloot.
Bron: Defence Blog (Dylan Malyasov)
AANVULLING: 29 augustus - Het vliegdekschip Harry S. Truman heeft iets meer een maand na zijn voortijdige terugkeer (in het kader van de 'onvoorspelbaarheid') de thuishaven Norfolk alweer verlaten om te worden opgewerkt in de Atlantische Oceaan. De Truman zal daar samenwerken met het vliegdekschip Abraham Lincoln dat op de Atlantische Oceaan heeft geoefend met de F-35 Joint Strike Fighter. Met de Truman gaan de geleide-wapen-kruiser Normandy en de geleide-wapen- destroyers Forrest Sherman en Arleigh Burke mee.
Bron: The Virginian Pilot (Courtney Mabeus)
UPDATE 2: 5 september - De 13e Marine Expeditionary Unit (MEU) op het amfibische aanvalsschip Essex (LHD 2) is kort geleden het operatiegebied van Central Command (Rode Zee, Perzische Golf, delen van de Indische Oceaan) en de Vijfde Vloot binnengegaan, voor het eerst met de F-35B aan boord. Voorlopig wordt geoefend voor de kust van Djibouti. Eerder was de MEU in Maleisië en Sri Lanka.
In de Golf maken de mariniers deel uit van de amfibische Task Force 51 van de Vijfde Vloot (TF51/5), die moet helpen de Straat van Hormoez open te houden. Bij het eskader van de Essex horen verder het amfibische transportdok Anchorage (LPD 23) en het amfibische doklandingsschip Rushmore (LSD 47). Het geheel vormt een Amphibious Ready Group.
Bronnen: Marine Corps Times (Shawn Snow), Defence Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten