zaterdag 22 september 2018

Bundeswehr ondersteunt Franse operatie in Mali

17 september - Die Welt am Sonntag meldt op basis van vertrouwelijke VN-verslagen dat de Bundeswehr in Mali de Franse operatie voor terreurbestrijding in Mali (Operation Barkhane) met een drone heeft ondersteund. Een voorbeeld is de inzet van een Duitse verkenningsdrone Heron I in december 2017, waarbij de beelden van een boerderij in Mali aan het Franse leger werden gestuurd. De Duitse Heron vliegt vrijwel dagelijks. In Mali heeft Duitsland 1100 militairen bij de VN-macht MINUSMA, die officieel streng gescheiden is van de Franse operatie.
Verder zou volgens Welt am Sonntag een Duitse transporthelikopter NH90 in januari Franse soldaten van Kidal in het noorden van het land naar Gao hebben vervoerd. Intern werd de vlucht daarbij aangevraagd onder de noemer "gevaarlijke stoffen", waarbij in het dokument echter  ook de term 'FRA persons' wordt gebruikt. Dit transport wordt overigens door de Bundeswehr ontkend, waarbij verder geweigerd wordt operationele details vrij te geven. Dergelijke inzetten zijn volgens een aantal Duitse parlementsleden in strijd met het mandaat voor Mali.
* Een interessant detail is nog dat vanaf 14 september 1300 soldaten van de gezamenlijke Frans-Duitse brigade, waaronder 500 van de Bundeswehr, voor een half jaar zijn ingezet in Mali. De militairen van hetzelfde onderdeel reisden gezamenlijk naar Mali, maar worden apart ingezet bij Barkhane, MINUSMA en de Europese trainingsmissie EUTM. Een dergelijke gezamenlijke inzet is al eerder voorgekomen.
Bronnen: Welt am Sonntag (Florian Flade, Thorsten Jungholt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten