dinsdag 25 september 2018

De rol van de Arabische Golfstaten in de Hoorn van Afrika

23 september - Deutsche Welle brengt een achtergrondartikel over de toenemende rol die de Golfstaten spelen in de Hoorn van Afrika. De economische en militaire ambities worden onder meer belicht door Alex de Waal van de World Peace Foundation bij Tufts University in de VS: "Rond tien jaar geleden begonnen de Saoedi's plannen te ontwikkelen voor een Rode Zeevloot en het kontroleren van de Rode Zee. Een van de redenen daarvoor was de angst dat, als de Iraniërs de Straat van Hormoez [de uitweg vanuit de Perzische Golf tussen Iran  en de VAE] zouden blokkeren, de Saoedi's een alternatieve transportweg voor hun olie nodig hadden. Dus begonnen ze pijpleidingen en olieraffinaderijen aan de kust van de Rode Zee te bouwen en moesten daarom de veiligheid aan beide kanten van de Rode Zee verzekeren. De Emiraten hadden vergelijkbare plannen voor de aanleg van havens en infrastruktuur.
Ook de militaire dimensie wordt belicht. De oorlog in Jemen draait voor een behoorlijk deel hierom. De VAE hebben een basis in Eritrea en Djibouti huisvest Saoedische troepen.
Het resultaat van al deze ontwikkelingen is een politieke verschuiving in de Hoorn van Afrika. Ethiopië en Eritrea beginnen zich steeds meer de oriënteren op Saoedi-Arabië in plaats van op de Afrikaanse Unie.
Bron: Deutsche Welle (Sella Oneko)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten