zaterdag 8 september 2018

VS-coalitie installeert radarsystemen in Syrië

2 september - Een woordvoerder van de door de VS geleide coalitie tegen ISIS heeft tegenover Kurdistan24 bevestigd dat in het noordoosten van Syrië, onder meer bij Kobani, radarsystemen worden geïnstalleerd om de luchtoorlog te ondersteunen. Eerder was dit al bericht door het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), dat ook meldde dat in augustus vanuit Irak meer dan 1600 trucks met uitrusting, apparatuur, bouwmaterialen en logistiek materieel naar Syrië zijn getransporteerd. De VS-bases in Kobani en Hasakah worden uitgebreid.
Het Observatory meldt zeker 18 coalitiebases ten oosten van de Eufraat en bij Manbij, waaronder zes grote, met landingsbanen. De bases zijn in de buurt van Kobani (Ayn al-Arab), Khrab Ishak, Manbij (provincie Aleppo), Ein Issa, al-Raqqah, al-Tabaqa (provincie Raqqa), al-Shaddadi, al-Hool, Tal Tamr, Tal Baidar en Rmaylan (provincie al-Hasakah) en bij het olieveld al-Omar en al-Bahra op het platteland van Deir Ezzor.  .
Volgens de woordvoerder van de coalitie heeft een en ander uitsluitend te maken met de strijd tegen ISIS, die geacht wordt in zijn laatste fase te zijn (Operation Roundup). Volgens Nicholas A. Heras van het Center for a New American Security wijzen ze eerder op de uitbouw voor de lange duur van een VS-zone in het noorden en oosten van Syrië. Het doel is een ruimte te creëren die niet onder kontrole staat van het regime in Damascus en zonder invloed van Iran.
Bronnen: SOHR, Kurdistan24 (Wladimir van Wilgenburg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten