woensdag 19 september 2018

Turkije overweegt een permanente marinebasis op Noord-Cyprus

12 september - Oplopende spanningen, toenemende vlootbewegingen en het stijgende ekonomisch belang van het oostelijk deel van de Middellandse Zee (exclusieve ekonomische zone) zijn de aanleiding voor een debat in Turkije over de noodzaak een permanente marinebasis in te richten in het Turkse deel van Cyprus (de Turkse Republiek Noord-Cyprus).
Volgens lekken naar de pers heeft de marine een rapport opgesteld met een aanbeveling in die zin. Sinds 2006 voert de Turkse marine hier zijn nationale Operation Mediterranean Shield uit binnen het ruimere kader van de NAVO-operatie Active Endeavour om terroristische activiteiten te bestrijden (sinds 2016 Operation Sea Guardian). Momenteel voeren een Turkse onderzeeër, een fregat en twee patrouilleboten patrouilles uit in de buurt van Cyprus. Bovendien maakt nog een Turks korvet deel uit van de VN-troepen in Libanon om wapensmokkel tegen te gaan.
Dit Turkse eskader wordt nu ondersteund vanuit de civiele havens Iskenderun en Mersin. De dichtstbijzijnde marinebasis is Aksaz aan de zuidoostelijke kust van de Egeïsche Zee bij Marmaris. Een basis op Cyprus zou de civiele havenactiviteiten niet langer hinderen en de tijd die de oorlogsschepen op zee doorbrengen kunnen verlengen. Guzelyurt en Famagusta op Cyprus zouden geschikte lokaties zijn.
Tevens wordt overwogen een civiel vliegveld in Gecitkale op Cyprus te reactiveren voor militair gebruik.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten