woensdag 8 februari 2023

Grootste Amerikaans-Israëlisch oefening tot nu toe

2 februari - Het Israëlische leger en Central Command van de VS hebben van 23 tot 26 januari hun tot nu toe grootste oefening gehouden in Israël en de oostelijke Middellandse Zee. Aan de jaarlijkse oefening Juniper Oak (editie 2023) deden 6400 Amerikaanse militairen en meer dan 1500 Israëlische mee met meer dan 140 vliegtuigen, 12 oorlogsschepen en HIMARS en MLRS artillerie.

Volgens het Israëlische Channel 12 nieuws zouden Amerikaanse bommenwerpers hebben geoefend in het aanvallen van Iraanse nukleaire installaties. De B-52s wierpen scherpe munitie af in het zuiden van Israël. Verder werden Israëlische gevechtsvliegtuigen bijgetankt door twee Amerikaanse KC-46A tankvliegtuigen en de Sa'ar 5 klasse Israëlische korvetten door een bevoorradingstanker van de VS. Dit zou de Israëlische aktieradius kunnen uitbreiden.

Aan Amerikaanse kant nam onder meer de 36ste Combat Aviation Brigade deel met personeel dat ingedeeld is bij Task Force Spartan en AH-64 Apache gevechtshelikopters, Spartan is een landmachteenheid van Central Command van wisselende samenstelling met als opdracht de kapaciteit van bondgenoten in het Midden-Oosten uit te bouwen. Verder het vliegdekschip Bush en begeleidende schepen, vier B-52s, vier F-35s, F16s, FA-18s en AC-130s. Israël droeg bij: zes F-35Is, 18 F-16s, acht F-15s, twee G-550 verkenningsvliegtuigen, twee B707 tankvliegtuigen, vier helikopters en twee drones

In november hadden de VS en Israël al een serie luchtmachtoefeningen gehouden, waarbij aanvallen op Iran en zijn regionale bondgenoten op het programma stonden. Juniper Oak is de eerste van een nieuwe reeks dit jaar.

Bron: Times of Israel (Emanuel Fabian), JINSA NatSec Brief (Ari Cicurel)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten