donderdag 9 februari 2023

Bundeswehr als speerpunt van de NAVO

30 januari - De Bundeswehr vormt dit hele jaar de speerpunt van de interventiemacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Deze strijdmacht moet binnen 72 uur kunnen ingrijpen in een crisissituatie, althans daarmee een begin maken. De landcomponent (VJTF Land 2023) bestaat uit een versterkte multinationale gevechtsbrigade van 11.500 soldaten, waaronder 8000 van de Bundeswehr. In geval van oorlog wordt deze brigade versterkt met de 'speerpunt' van vorig jaar (in dit geval Frankrijk) en die van volgend jaar (Engeland, hoewel er twijfels zijn over de eerste maanden). Vorig jaar werd de VJTF voor het eerst ingezet in Roemenië.

De kern wordt nu gevormd door de Duitse Panzergrenadierbrigade 37. die eerder werd ingezet in Bosnië en Kosovo. Verder worden beschikbaar gesteld Panzerbataljon 393, Panzergeniebataljon 701, Artillerieafdeling 345, Verzorgingsbataljon 131 en de Transporthelikopterregimenten 30 en 36. Het hoofdkwartier van VJTF Land wordt gevormd door het 1ste Duits-Nederlandse Korps (1GNC)  in Münster. Dit heeft momenteel een Nederlandse generaal als commandant (Nico Tak) en krijgt nu dus deze troepen onder zich (tot nu toe was het een los hoofdkwartier).

Het Nederlandse leger levert onder meer van de 13e Lichte Brigade het 17e Pantserinfanteriebataljon, een compagnie genie, een herstelcompagnie, geneeskundige ondersteuning en delen van het 4lste Pantserinfanteriebataljon, samen rond 1000 militairen.

Bronnen: German-Foreign-Policy Defensiekrant (Jessica Bode)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten