maandag 13 februari 2023

Destroyer VS voor het eerst weer in de buurt van de Zwarte Zee

7 februari - De destroyer Nitze (DDG-94) van de Amerikaanse marine stopte aan de rand van Bosporus op weg naar Turkije voor een vlootbezoek. Dit is het dichtste bij de Zwarte Zee waar een Amerikaans oorlogschip sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is gekomen.

Turkije sloot de Bosporus op 28 februari 2022 voor marineschepen, behalve voor die van de kuststaten (Bulgarije, Georgië, Roemenië, Rusland, Turkije zelf en Oekraïne) die alleen mogen terugkeren naar hun thuisbases. De Nitze zal nu doorvaren voor een vlootbezoek aan de Turkse marinebasis Gölcük op 3 februari. 

De Nitze maakt deel uit van het eskader van het vliegdekschip George H. W. Bush (CVN-77) die sinds augustus bij de Zesde Vloot onder NAVO-bevel is gesteld (net als zijn voorganger in de regio de Truman). De kruiser van dit eskader, de Leyte Gulf (CG-55), bracht op 30 januari ook een vlootbezoek aan de basis Souda Bay op Kreta.  De Bush zelf is aangekomen in de Piraeus bij Athene. De Nitze heeft de Bosporus inmiddels weer verlaten. 

Eerder bezocht de destroyer Bainbridge van de US Navy de haven Aksaz, die dichter bij de Dardanellen (de uitgang naar de Egeïsche Zee) ligt, in juli 2022. Een andere destroyer, de Mitscher, ging in maart ook naar Aksaz.

Bronnen: Stars and Stripes (Alison Bath), USNI News (Heather Mongilio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten