dinsdag 31 januari 2023

VS en Engeland sluiten defensie-overeenkomsten met Japan

11 januari - Japan en de VS zijn overeengekomen dat een aanval op Japanse ruimtesatellieten onder Artikel V van het Japans-Amerikaanse Veiligheidsverdrag zal vallen, hetgeen betekent dat beide partijen dan gezamenlijk zullen optreden. Het wordt daarmee beschouwd als een gewapende aanval. Dit gold tot nu toe alleen voor NAVO-leden. 

Ook herbevestigden beide landen het Japanse plan om honderden Tomahawk-raketten aan te schaffen om het land de mogelijkheid te geven van een counterstrike, diep in het Chinese vasteland of tegen Noord-Korea.

Daaraan voorafgaand had premier Kishida, die op reis is in Europa en ook naar de VS gaat, een overeenkomst gesloten met Engeland, die beide landen in staat stelt militairen op elkaars grondgebied in te zetten. Deze Reciprocal Access Agreement moet nog worden goedgekeurd door de parlementen. De totstandkoming was vertraagd omdat de Britten bang waren voor de Japanse doodstraf, als hun soldaten zware misdaden pleegden. Daar is nu op gevonden dat ze onder hun eigen rechtsmacht vallen als ze in funktie zijn of als alleen de troepenzendende natie schade lijdt.

Als onderdeel van zijn nieuwe militaire strategie zal Japan ook een gezamenlijk hoofdkwartier voor alle krijgsmachtdelen oprichten. Dit loopt vooruit op een gezamenlijk Amerikaans-Japans commando (in oorlogstijd), zoals dat bestaat tussen de VS en Zuid-Korea. Er zal wel nog verder worden gepraat over een regeling voor de verspreiding van vliegtuigen van de US Air Force over heel Japan in krisistijd om ze minder kwetsbaar te maken.

Bronnen: The Wall Street Journal (Michael R. Gordon, William Mauldin), The Japan Times (Jesse Johnson, Gabriel Dominguez)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten