maandag 4 juli 2022

Netwerk van commando's voor Oekraïense bewapening

25 juni - De New York Times bericht over een internationaal netwerk van commando's voor Oekraïne en activiteiten van de CIA daar. Het doel is coördinatie van de wapentransporten en het verschaffen van inlichtingen en training. Veel van dit werk vindt plaats buiten Oekraïne op Duitse, Franse en Britse bases.
Personeel van de CIA is na het uitbreken van de oorlog in het land gebleven (vooral in Kyiv) om het delen van inlichtingen met het Oekraïense leger te organiseren.
De VS trokken toen de oorlog begon in februari 150 instrukteurs terug van Yavoriv Combat Taining Center, een basis in het westen van het land. Maar enkele tientallen commando's van andere NAVO-landen (waaronder Engeland, Frankrijk, Canada, Litouwen) werken nu nog op Oekraïens grondgebied. Ze zijn gebleven of komen en gaan sindsdien.
Na de invasie begon de 10e Special Forces Group van US Army een planningscel van de coalitie in Duitsland om de militaire bijstand aan Oekraïne (wapentransporten en inlichtingen delen) te coördineren. Daar doen nu 20 landen aan mee. De cel is georganiseerd volgens dezelfde struktuur als eerder in Afghanistan. Het is onderdeel van een bredere opzet van inlichtingen- en operationele coördinatiecellen, die vallen onder European Command van het Pentagon. Zo is er op vliegbasis Ramstein een Grey Wolf team van US Air Force en de Nationale Garde dat de Oekraïense luchtmacht ondersteunt. Oekraïense commandanten kunnen op door de bondgenoten verschafte iPads met een kaart van het slagveld gegevens van spionagesatellieten oproepen over de posities van Russische troepen.
Bron: The New York Times (Eric Schmitt, Julian E. Barnes, Helene Cooper)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten