dinsdag 7 december 2021

Wereldwijde troepenopbouw VS blijft in stand

30 november - De lang verwachte evaluatie van de wereldwijde troepenopbouw van het Pentagon (de Global Posture Review) is af en goedgekeurd door het Witte Huis, maar blijft voorlopig geheim. Alleen een samenvatting is gepubliceerd. President Biden gaf afgelopen maart opdracht tot deze herziening van de planning uit de periode Trump. Uit wat nu bekend is geworden blijkt, dat de VS van plan zijn vliegbases op het eiland Guam en in Australië te versterken en uit te breiden om China beter het hoofd te kunnen bieden. Ook zal op eilanden in de Stille Oceaan (zoals de noordelijke Marianen) militaire infrastruktuur in de vorm van vliegvelden voor snelle troepenverplaatsingen worden aangelegd. Ook in Europa zullen maatregelen worden genomen om de paraatheid van de VS-troepen te verhogen.
De meeste konkreet genoemde maatregelen waren al bekend. Eerder dit jaar was gemeld dat meer luchtmachteenheden bij toerbeurt zullen worden ingezet in Australië en een squadron gevechtshelikopters en divisiehoofdkwartier voor de artillerie nu permanent worden gestationeerd in Zuid-Korea. Tevens zal in Australië logistieke infrastruktuur voor de onderzeeërs en oppervlakteschepen van de US Navy worden gevestigd. De AUKUS-overeenkomst van dit jaar maakt dit mogelijk. Het lijkt er vooralsnog niet op dat verder onderdelen uit andere werelddelen naar Azië worden verplaatst, behalve de acht Patriotsystemen voor raketverdediging en vliegtuigsquadrons die al waren verplaatst uit het Midden-Oosten. In plaats daarvan zullen bondgenoten, zoals Frankrijk in West-Afrika sterker worden ondersteund bij hun activiteiten. De plannen van Trump om 25.000 troepen uit Duitsland weg te halen gaan niet door. Uit Irak en Syrië zullen de VS niet helemaal weggaan, wel is een verdere evaluatie van de taken daar nodig. Status quo lijkt het devies te zijn, ook in Afrika en Zuid-Amerika. Een besluit over de inzet in Somalië blijft geheim.
Bronnen: The Wall Street Journal (Gordon Lubold), Responsible Statecraft (Kelley Beaucar Vlahos), Pentagon, Samenvatting Global Posture Review

Geen opmerkingen:

Een reactie posten