maandag 27 december 2021

Opbouw van Europese strijdmacht in Mali

16 december - Terwijl het Franse leger wat betreft operatie Barkhane noordelijke bases in Mali verlaat (Timboektoe, Kidal, Tessalit, halverwege 2022 moet de interventiemacht zijn gehalveerd)) wordt in het noordoosten de Europese basis in Menaka uitgebouwd. Dit is het centrum van de Europese special forces operatie Takuba, die het Malinese leger (drie militaire coups binnen tien jaar) moet gaan adviseren, assisteren en begeleiden bij operaties tegen diverse jihadistische rebellengroepen. Van 8 hectare is de basis nu uitgebreid tot 30. Er zijn 900 Franse, Deense, Italiaanse, Zweedse en Engelse soldaten bij Takuba en Italiaanse Chinook en Zweedse Blackhawk helikopters. Een landingsbaan voor transportvliegtuigen is gerenoveerd. Mogelijk komt er een tweede basis bij Gossi, eveneens in het noordoosten, overigens wordt ook nog gebruik gemaakt van de basis in Gao. Franse en Tsjechische instrukteurs zijn in Menaka al aan het werk in een naburig legerkamp van het Malinese leger en trainen de soldaten in het omgaan met geïmproviseerde explosieven, patrouillegang in dorpen en huiszoekingen.
Intussen zijn volgens Jane's Defence Weekly de aanvallen van de rebellen opgevoerd van twee tot drie per week tot vier à vijf per dag en hebben ze het gebied van hun operaties flink uitgebreid. Ze gebruiken nu ook af en toe drones voor verkenningen voorafgaand aan een aanval. Die zijn gesignaleerd boven belangrijke verbindingsroutes voor trucks in de Sahel, boven kontroleposten van het Malinese leger en boven de hoofdstad Bamako.
Bronnen: The Defense Post, Jane's (Al Venter)
UPDATE: 20 december - Duitsland sluit niet uit zijn militaire trainingsmissie in Mali naar een ander land te verplaatsen als de situatie te riskant wordt, zegt de nieuwe minister van defensie tegen Bild am Sonntag. Ze zouden ook in een ander land de soldaten kunnen trainen. De Duitse trainers zitten onder meer bij de Europese trainingsmissie EUTM-Mali.
Bron: The Defense Post .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten