maandag 13 december 2021

Keerpunt in Ethiopische oorlog door drones?

10 december - Al Jazeera wijst er op dat er deze week tekenen zijn van een succesvol tegenoffensief van het Ethiopische leger tegen de rebellen van de regio Tigray. De steden Dessie en Kombolcha in het Amhaarse gebied en aan de weg naar de hoofdstad van Tigray Mekelle zouden zijn heroverd.
De luchtmacht van Ethiopië zal een rol hebben gespeeld, maar is beperkt, bestaande uit 22 MiG-23 en Su-27 gevechtsvliegtuigen en 18 Hind gevechtshelikopters. Mogelijk hebben verkenningen en luchtaanvallen met drones een rol gespeeld. De regering zou een aantal Turkse drones van het type Bayraktar TB2 hebben verworven. De Turkse wapenexport naar Ethiopië liep de eerste drie maanden van 2021 op tot 51 miljoen dollar en nam in augustus en september nog verder toe.
Daarnaast zijn er beelden van de Chinese Wing Loong 2 verkenningsdrones op Ethiopische bases. Een onderzoek van Bellingcat vond in augustus tevens aanwijzingen dat Iraanse met glijbommen (glide bombs) bewapende drones en grondstations waren gezien op het vliegveld Semera. De Turkse drone is langzaam, maar kan daarom ook uren boven een inzetgebied zweven.De Chinese Wing Loong kan meer wapens meenemen, heeft een groter bereik en vliegt bovendien hoger, buiten bereik van luchtafweer. Daardoor is hij geschikt voor verkenningen in het achterland. De drones zouden behalve voor de luchtmacht ook verkenningen kunnen doen voor Chinese raketten voor korte afstand (DF-12) of meervoudige raketsystemen. Het gaat dan om doelcoördinaten.
Bron: Al Jazeera (Alex Gatopoulos)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten