donderdag 12 september 2019

Turkije breidt zijn basis in Qatar uit

10 september - Tot nu toe omvat de Turkse militaire aanwezigheid in Qatar een pantserbataljon met een geschatte sterkte van 300. Volgens Turkse bronnen zal het kontingent worden uitgebreid tot een brigade van rond 2000 soldaten. Der Spiegel denkt zelfs dat het aantal Turkse militairen in Qatar tot meer dan 5000 kan stijgen en dat een tweede Turkse basis in de herfst geopend zal worden.
Sinds de blokkade van Qatar door een door Saoedi-Arabië geleide coalitie (2017) is de militaire samenwerking tussen Turkije en Qatar toegenomen. Er is sprake van een Qatar-Turkey Combined Joint force in Qatar met een gezamenlijk commandocentrum.
Er zijn ook overeenkomsten over leverantie van wapens door de Turkse militaire industrie, zoals Baykar (TB-2 gewapende drones), Nurol Markina (4x4 Ejder pantserwagens), BMC (mijnbestendige voertuigen) en de Anadolu scheepswerven (opleidingsschepen). Qatar investeert daarnaast in de Turkse wapenindustrie.
Ondanks de spanningen met Turkije blijven ook de VS militair aanwezig in Qatar met 14.000 soldaten op vliegbasis Al Udeid, de enige in de regio met een landingsbaan die geschikt is voor de B-52 strategische bommenwerpers.
Bron: The New Arab (Stasa Salacanin), Der Spiegel (Christoph Sydow)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten